Kookgerei

Dit is het kookgerei die ik voornemens ben mee te nemen:

 

Kookgerei  Aantal  Gewicht
Grote pan, 2.5ltr + deksel 1 459
Koekenpan + handvat 1 0
Brander +brandstoftank 1 549
Servicekit voor brander 1 99
Gastank 500ml 1 598
Houten lepel 1 35
Plastic bord 1 122
Bestek 1 140
Plastic beker 1 56
Blikopener/kurkentrekker 1
Aansteker 1

Hieronder een aantal kookspullen nader toegelicht.

Brander:

Coleman® 500

Voorbeeld gascannister

WhisperLite International stove

MSR WhisperLite International stove

Om het eten te verwarmen gebruik ik een MSR Whisperlite International. Een zogenaamde multi-fuel brander waarmee je met alles wat vloeibaar en brandbaar is kunt koken, dus je kunt koken op: gas, benzine, kerosine, petroleum, wasbenzine, diesel etc. etc. Voor koken op gas kun je gebruik maken van de gas cannisters van diverse merken zoals Coleman, MSR, etc. en zijn verkrijgbaar van 100 ml tot 500ml, de gasflesjes zijn met schroef-aansluiting en afsluitventiel, dus je kunt de gasfles gewoon weer loskoppelen van de brander. Bij de brander krijg je tevens een 500 ml. brandstofflesje geleverd met een pompje. Voor het switchen tussen gas en vloeibare brandstoffen moet je wel de pit van de brander verwisselen. Mijn ervaring is dat op gas koken het snelst verhit en het veiligst is, echter de 500 ml cannisters zijn zo’n Euro 7.50 per stuk en in zo’n drie dagen leeg en is daarmee relatief wel duur. Ook is gas niet altijd te krijgen in supermarkten ed., brandbare vloeistoffen zoals lampolie of wasbenzine daarin tegen wel, of desnoods ongelode benzine of diesel bij het tankstation. Op brandbare vloeistoffen koken is prima te doen, wel moet de brander vaak even warm worden voordat je een mooie egale vlam krijgt, in het begin wil de vlam wel erg flakkeren of groot worden doordat er te veel brandstof aangevoerd wordt. Zodra de brander dan warm is en de overtollige brandstof weggebrand is kun je prima koken. Nadeel is wel dat je pannen zwart kunnen blakeren bij bepaalde brandstoffen en dat de pit bij sommige brandstoffen snel verstopt raakt. Dit is gelukkig prima op te lossen door even met een veiligheidsspeld de pit door te steken.

Expedition Service Kit

Expedition Service Kit

 

Omdat ik drie en halve maand volledig afhankelijk ben van deze brander voor een warme maaltijd heb ik voor de zekerheid een Servicekit (Expedition Service Kit WL/WLI/WLU, http://www.cascadedesigns.com/msr/stoves/stove-accessories/expedition-service-kit/product) aangeschaft waarmee ik de veel voorkomende problemen met de brander kan repareren.

 

 

Pannenset:

Tefal kampeerset

Tefal kampeerset

 

Al jaren gebruik ik een Tefal kampeerset tijdens onze kampeertochten. De set bestaat uit een grote pan en een kleine pan, en een grote koekenpan en een kleine koekenpan. Door de gaatjes aan één kant van het deksel van de grote pan kun je heel gemakkelijk pasta, groenten of aardappelen afgieten, daarbij schuif je het deksel als het ware over de rand van de pan zodat hij ook nog stevig op de pan blijft zitten. Tevens zit een handige grijpsysteem verwerkt in het handvat, waarmee je alle pannen van en op het vuur kunt zetten. Op mijn tocht neem ik alleen de grote pan en grote koekenpan mee, en uiteraard het handvat. De tefal pannenset is voorzien van een anti-aanbaklaag. Beide pannen passen perfect tussen het aluminium windscherm van de brander en staan daardoor heel stabiel op de brander.

 

Bestek:

Optimus Titanium 3-Piece Cutlery Set

Optimus Titanium 3-Piece Cutlery Set

 

Zelfs het bestek is lichtgewicht, slechts 52 gram. Als bestek gebruik ik een Titanium set van Optimus, de Titanium 3-Piece Cutlery Set bestaande uit een vork, lepel en mes. Meer informatie op http://www.optimusstoves.com/seen/optimus-products/products/katadynshopconnect/optimus-kochgeschirr-und-besteck/optimus-titan-besteckset-dreiteilig/. Verder uiteraard een licht plastic bord, plastic beker van Tupperware en wat handige peper en zout en kruidenpotjes. Uiteraard kan een kurkentrekker niet ontbreken in het met wijn besprenkelde Frankrijk en Spanje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s