GPS (App)

Hierbij verslag van mijn zoektocht naar navigatiemiddelen onderweg:

1) Garmin

Garmin

Garmin Montana GPS

Garmin Montana GPS

M.b.v. de Garmin Montana GPS de oostelijke route van het Jabikspaed gelopen. Route liep van St. Jacobiparochie naar de zeedijk, via zwarte haan naar Nieuwe bildtzijl en Oude bildtzijl, vervolgens binnendoor naar Stiens en via Britsum, Cornjum en Jelsum naar Leeuwarden. Op dit traject heb ik de GPS danig uitgeprobeerd. In de voorbereiding heb ik eerst een track van internet gedownload, zie ook een van mijn eerdere berichten. Toen ik die eenmaal op de GPS had gezet bleek deze track alleen maar Waypoints te bevatten, in feite loop je dan van punt naar punt waarbij de GPS zelf de route bepaald. Dit vond ik niet zo handig omdat je dan kans loopt dat je dan delen van het jabikspaed (of andere vooraf uitgezette routes) overslaat omdat de GPS dan altijd de kortste route neemt.

Het volgende wat ik geprobeerd heb is om m.b.v. www.afstandmeten.nl de exacte route zoals die in het reisgidsje van het Jabikspaed staat uit te zetten, vervolgens kon je vanuit afstandmeten.nl de track exporteren in .GPX formaat. Dit .GPX bestand heb ik vervolgens met Garmin Basecamp inlezen in de GPS. Dit leverde een track waarbij de route volledig uitgestippeld wordt, de GPS geeft dan alleen de plek aan waar je bent en geeft verder geen aanwijzingen welke kant je op moet. Dit is mij prima bevallen. De route uitzetten m.b.v. afstandmeten.nl was in 2-3 minuten gepiept, en het bestand was vlotjes ingelezen in de GPS.

De GPS levert een haarscherpe kaart op (al eerder vanaf www.freizeitkarte.de de Open Streetmap kaart van de Benelux er op gezet) met erg veel details, zo staan de contouren van alle huizen, boerderijen etc. op de kaart, alle kleine zijstraatjes en paadjes, sloten, vaarten, bruggen etc. Dus voldoende oriëntatiepunten om te bepalen waar je bent of langs moet. Verder geeft de GPS exact de plek op de kaart aan waar je bent. Even de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen: haarscherpe zeer gedetailleerde kaarten, uitstekende inzoom mogelijkheden, exacte positiebepaling, route staat duidelijk aangegeven, scherm heeft backlite verlichting zodat dit ook in het donker (en in de regen) goed te zien is, touchscreen, rudged en waterdicht.
Nadelen: vrij zwaar apparaat, ligt niet lekker in de hand, kon touchscreen niet vergrendelen waardoor toestel van alles deed terwijl het in m’n jaszak zat, batterij binnen 6 uur voor 60% leeg

Nou betrof deze test uiteraard de Garmin Montana, een GPS toestel die eigenlijk voor op de motor of in de auto bedoeld is (beetje vergelijkbaar met de Tomtom). Garmin heeft uiteraard ook toestellen die specifiek voor wandelen/hiken ontwikkeld zijn zoals bijvoorbeeld de Garmin Dakota. Een dergelijk kleiner toestel neemt de bezwaren van gewicht en ergonomie waarschijnlijk weg.

Advertenties

3 thoughts on “GPS (App)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s