Via Frisia

July 20, 2014 at 0950AMAl googlende stuitte ik op informatie over een historisch pelgrimspad die liep van het voormalig klooster Mariengaarde bij Hallum, via Leeuwarden, Jirnsum, Sneek, Bolsward naar Stavoren. Vanuit Stavoren staken de pelgrims per boot de Zuiderzee over en vervolgden hun weg richting Haarlem. Dit pelgrimspad zou volgens de informatie die ik hier over vond nog ouder zijn dan het Jabikspaed.

Citaat van het RKForum:

De Historische Bildtse route
Naast het Jabikspaad, is er ook een historische Bildse route. Er is geen enkele twijfel dat de Historische Friese Camino begon vanuit het met een gracht omgeven kloostercomplex Mariengaarde. Abt Freerk van Hallum (1125-1175) zond van hieruit valsemunter Asing op boetepelgrimage. Zijn reisgenote was ene Gertrudis, de eerste Friese pelgrim waarvan bekend dat ze Santiago de Compostela inderdaad ook bereikte.

De enige routeinformatie die op internet kon vinden was bovenstaand kaartje (paarse streep). Ik vond het wel uitdagend om zondere verdere informatie deze pelgrimsroute te bewandelen als voorbereiding voor mijn tocht naar Saniago volgend jaar. Ik heb dan ook op basis van lokale kennis, eeuwenoude jaagpaden en kerkepaden met behulp van www.afstandmeten.nl een ruwe route uitgezet. Vervolgens ben ik van plan om al lopend de route te verkennen en waar nodig ter plaatse aan te passen. Tijdens het lopen van de route maak ik aantekeningen om na afloop van de gehele route een routebeschrijving incl. google maps kaartjes, foto’s en een GPX bestand te maken. Wellicht dat ik het Nederlands Genootschap van Santiago of de Stichting Jabikspaed kan intresseren om ruchtbaarheid te geven over de routebeschrijving.

Uiteraard is dit laatste niet mijn hoofddoel. Mijn belangrijkste doel is om heerlijk te wandelen in het friese landschap en te trainen voor mijn tocht in 2015. Ik heb besloten de 90km lange route in drie delen te gaan lopen. Gisteren, zondag 20 juli, heb ik het eerste deel gelopen, van Hallum via Bartelehiem, Wyns (met het pontje de Ee over), Lekkum, Snakkerburen, Leeuwarden, Goutum, Wirdum, Wytgaard, Reduzum, Friens naar Jirnsum. Totaal 34 km.

Volgende week als het weer het toelaat het traject Jirnsum – Bolsward.

July 20, 2014 at 0338PM July 20, 2014 at 0253PM July 20, 2014 at 1240PM

 

Advertenties

2 thoughts on “Via Frisia

 1. Beste Syds
  Ik zit nu in Dienville nadat ik 19/7 gestart ben in Vessem met mijn Camino. Ik heb jouw website en info veel gebruikt in mijn voorbereiding en vanaf Rocroi gebruik ik je tracks. Mijn ervaring tot nu toe is dat ik veel vriendelijke mensen tegenkom die me ondersteunen en veel goeds toewensen. Mentaal maakt de reis me sterker.ik las dat jij ook een vergelijkbare ervaring aan de reis hebt overgehouden. Ik weet niet of ik jouw tracks blijf volgen omdat ik vanaf Vezelay misschien een kortere route kies naar Saint Pierre de Port. Maar voor nu wil ik je laten weten dat je blog en info mij veel hulp en steun geven.
  Groet Baltus

  • Baltus, fijn dat je zoveel steun hebt aan de info op mijn blog. Ik wens je een heel voorspoedige reis verder. Hou je zelf ook een blog bij, vindt het altijd leuk om mensen te volgen op hun camino.

   Goede reis,

   Syds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s